♥ ♥ dear husband ♥ ♥

♥ mencintai yang halal itu pasti lebih indah ♥

Tuesday, January 31

pilu dihati

gud morning korang...

        masuk arini dah 6 hari cik demam x baik baik... rindunyer masakan mummy cik... rindu time dye suap makan time sakit... sbb cik ngan adik cik yg bongsu ni leh la dikire anak manje....


 
         lau deman, sure diberi layanan cm puteri.. makan bersuap, xyah wat keje... b4 tido mummy cik tuam kan,,, tapi bile sakit kat asrama ni, sume kne sendiri... nk makan kne turun bawah.. nak kne beratur lagi... nak kne tunggu makan siap ag... seyes, cik lau balik dari cafe, mesti terus lepak....

          ha, malam tadi cik g klinik lagi... yela, ubat da abis tapi demam x baik baik... da la cik nk kuiz.... tension cik... pastu doktor tu tanye, betul ubat da abis? cik ckp la ye... dye pown cakap, xpela, kali ni saye bagi ubat yang lagi kuat... amek kau, gedabak besar ubat ubat yg dye badi... lau b4 ni 1 biji makan 3 kali je, ni da jadi 2 bijik 4 kali makan.... ubat kecik pown cik x le telan,, ni ubat besar... cam ne ni?? cik nk sihat.... :'(

          kul 10 jap lagi ni cik kene g klinik lagi, dokter soh amek darah... saspek denggi katenye... asal demam je saspek  denggi... tu je la... tp alhamdulillah b4 ni oke je.. demam biase... doakan cik pagi ni pown xde pape ae :)



k la korang.. cik nk ciap... smile jgn lupe tau :D





Saturday, January 28

bercuti time raye cina

assalamualaikum semua :)

excited giler budak kecik ni..


last2 tertido dalam kete..hahaha

               hari ni cik terase nak share feeling cik laa...feeling yang cik sendiri tak tahu nak cakap macam.. sebab best sangat... cuti kali ni cik g ict shah alam... mungkin ramai yg da pergi.. tapi bagi yg belom pergi, cik suggestkan pergilah...ceh, da macam ape da..hehehe

              tapi seyes! best... kat dalam snow walk, ade banyak aktiviti.. contoh nyer, luncur salji tapi dalam tiub... ade gak luncur salji dalan kete, konon2 nk wat cm kat tempat salji tol2 la..huhuhu

seksi mia..


ni mase da pai..


kat depan kaunter snow walk... sempat ag berposing :)




dapat jaket.. sejuk kan...



aunty cik...

my mom n my sis


mia pown pat jaket tau..pink lagi :)












ni farra.. adik cik

comeynyer mia!!





                 paling best kat dalam tu bile ais sedang dikisar... xtahu cik nk cerita cm ne...tapi best la yg penting..

             pastu da dekat sejam lebih kat dalam tu, kitorg kat dalam snow walk tu, kiteorg nek yg mcm eye-on malaysia tu... lawa sangat KL bile malam.. sebab lampu wane wani an... kat ict je pown da lawa dah.. ade lagi, pirate ship.. tapi kiteorg x naik pown.. sebab dak kecik xle naik... xkn cik nk nek, adik2 cik tengok je an... mia pown ade, lagi la xle tinggal cm tu aje...



mia sangat teruja




pemandangan dari atas..

my mom n my aunty


               n cik nk habaq awai2 neyh.. nk g sana kne prepare wet.. sebab agak mahal la fees nk masuk.. bayangkan, parking x sampai 2 jam RM 10.. nk masuk snow walk seorang RM 30 bagi dewasa.. RM 25 bagi kanak2.. ni lau ade ic.. so korang jgn lupe bawak ic oke :)

                   oke la.. sampai disini dulu ye.. nanti cik update lagi bile cik pergi bercuti ye :)


smile :)

sakit dapat menhapus dosa dosa kecil?

                             assalamualaikum to all the readers......

                da lame cik x update blog... bukan ape, cik x berkesempatan. cik x sehat sejak hari khamis hari tu... mungkin cik penat.. sebab hari khamis hari tu cik berpuasa... tapi kelas cik di panjangkan sehingga jam 7.15 pm.... mungkin cik terlalu letih.. dalam kelas cik da start sejuk menggigil sebab kelas cik ber air cond.... balik je dari kelas, cik terus terbaring... xlarat sangat time tu... cik ngat nk buke kat bilik je, tapi da janji ngan roomate cik nk buke kat cafe aishah, cik gagah kan jugak... malam tu cik mmg xle tido...dengan pening yg teramat sangat, badan panas... cik pakse diri untuk tido... naseb baik hari jumaat cik xde kelas... esoknye cik bangun cm biase.. ingatkan da oke,, sebab cik da bole gelak sakan ngan dye n roomate2 cik...tapi pas lunch, cik muntah2... after tu rase loya jer...badan cik xbermaya langsung... petang tu ma cik col.. dye tanye nk amek x balik rumah, cik kate x payah la,, sebab cik nk study.. next week cik ade 2 kuiz... pastu cik da xtahan sangat, cik ajak roomate cik g klinik... dye pown teman.. suhu cik 38.9!!! giler tinggi! padanlah pening yg teramat...dokter pown bagila ubat.. acely i hate to take any pills...verry2 hate... tapi ma cik kate nk study an, kne sehat... cik pown pakse gak pills yg dokter bagi tu masuk dalam tekak cik...sangat seksa u all tahu x.....
seyes cik xsuke makan ubat!!

               alhamdulillah, pagi ni cik rase bertenaga sikit... even x sehat sangat, tapi bole bangun la.. cik pena dengar 1 hadith ni... " sakit penghapus dosa kecik.." cik pown search la kat pakcik google.. jupe la ni,,,

Tidaklah orang Muslim ditimpa cubaan berupa penyakit atau lainnya, melainkan Allah menggugurkan keburukannya, sebagaimana pohon yang menggugurkan daunnya.”
(HR. Bukhari-Muslim)

dan Nabi jugak pernah berkate kepada Ummu Saib :

 "Ketika Ummu Saib sakit demam dan mencela penyakit yang menimpanya, Nabi bersabda. Janganlah kamu mencela demam. Karena sesungguhnya demam itu menikis kesalahan anak cucu Adam sebagaimana bara api mengikis keburukan besi.” (HR. Muslim)”
 
        Umpamanya ketika sakit, kita berfikiran positif dan cakap pada diri sendiri bahawa kita sihat, kuat dan sabar. Insya-Allah, kita pasti cepat sembuh.

disini cik ade beberapa hikmah bile kite saket, cik search kat pakcik google... semoga ia menjadi iktibar buat diri cik n u all sume :)



          Dalam sebuah buku yang berjudul Yasalunaka fi al-Dinwa al-Hayat dan dikutip dalam Tabloid Syiar, Dr. Ahmad al-Syurbasi, beliau menulis lima hikmah sakit yang dialami manusia.

Pertama, sakit adalah ruang untuk manusia berehat. Ketika sakit, memang kita tidak dapat berbuat apa-apa. Terlantar sahaja. Namun hikmahnya, organ-organ yang membantu kita berkerja selama ini cuba untuk mendapatkan rehat yang cukup.

Umpama enjin yang terlalu lama hidup akan jadi panas. Ia perlu diberhentikan sekejap untuk sejuk dan kemudian dihidupkan kembali.
Biarkan badan dan emosi kita haknya, iaitu rehat yang cukup.

Keduasakit merupakan pendidikan. Ketika seseorang mengalami sakit parah, dia akan menyedari betapa mahalnya nilai kesihatan.

Ketigasakit merupakan teguran dari Allah s.w.t. Barangkali kita alpa dengan sesuatu dan asyik dengan sesuatu sehinggakan terabai dalam menjaga hubungan kita dengan Dia.
Ketika sihat, seolah-olah tidak beringat dengan kesakitan. Ketika kaya, seolah-olah lupa pada yang kurang upaya. Ketika terlalu seronok, tidak endah pada kesengsaraan orang lain. Ketika berkuasa, seolah-olah dialah yang paling gagah perkasa. Manusia mudah lupa!

Ingatlah lima perkara sebelum lima perkara.

Kita diuji dengan apa yang kita cakapkan dan kita diuji dengan apa yang kita lakukan.

Keempatsakit memberikan kesempatan untuk bertaubat dan menghapus dosa. Ruang ini selalu menjadikan manusia berfikir kembali dan bermuhasabah dengan tindak-tanduknya sendiri. Jarang sekali kita dapat bermuhasabah tatkala hati dilonjak gembira.
Jadi, inilah masa yang ideal agar dapat kita toleh kembali kesilapan dan seterusnya bertaubatlah pada yang Khaliq. Mohonlah sesungguhnya agar segala dosa kita diampun Tuhan. Dan merayulah pada-Nya agar kita dimudahkan segala urusan yang membelitkan, diberi kesenangan dan kesihatan tubuh badan.

Dalam hadis ada diterangkan,
Tidaklah seorang muslim tertimpa keletihan, sakit, kebingungan, kesedihan dan kekusutan hidup, atau bahkan tertusuk duri, kecuali Allah menghapus dosa-dosanya. (HR. Muttafaq Alaih).
Kelimasakit juga memberikan kesempatan untuk memperbaiki hubungan keluarga dan sosial. Ketika seseorang itu sakit, maka akan ada kerabat dekat akan semakin dekat, kerabat jauh akan menjadi dekat dan yang kenal akan semakin akrab.

Ketika si anak kurang sihat, ibu dan ayahnya yang menjaga dan memelihara kesihatan anaknya. Pun begitu, sekiranya ayah atau ibu kurang sihat, si anak akan kembali kepada orang tuanya dan memberikan keprihatinan yang optimum untuk membalas kembali jasa mereka.
Alangkah Besarnya dan Mulianya Allah s.w.t. yang menjadikan begitu banyak hikmah sakit daripada hanya satu sakit. Akan tetapi jarang sekali kita fikir-fikir dan renungkan.

          so nyer... cik harap u all doakan cik cepat sembuh ye.. dan jugak doakan cik leh jawab kuiz math n chem next week... da da :)

                                                                                                                                  jangan lupe smile :D




Wednesday, January 18

doa cintaku

assalamualaikum readers...
hari neyh cik nk ajak kite berdoa..doa untuk mendapatkan cinta yg terbaik buat diri kite :)




Bismillahirrahmaanirrahim...
Ya Allah..
jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu,
agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu..
Ya Muhaimin,
jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu...

Ya Rabbana,
jika aku jatuh hati jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu.....

Ya Rabbul Izzati,
jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan Mu....


Ya Allah,

jika aku menikmati cinta kekasihMu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu..


Ya Allah,

jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu..


Ya Allah..

jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu..
Amin..


amiin ya rabbal 'alaminn...

Thursday, January 12

member lama lagi....

 hai assalamualaikum semua...


cik baru balik dari class mathematics tadi neyh...lecturer nye okelah...cik tak ngantok laa.. dye aja pown oke, just laju ckit jer...hari first dalam class cik da kene jawab soalan kat depan..huh,,,

tapi yg cik nak cite bukan sal lecturer cik.. tapi sal classmate dalam class math cik ni ha... kamu nak tahu,,,cik jumpe semula member2 cik dari class lame dulu.... but majority from english class..biaselah, cik bape kali amek bi kan...seb bek exit dah :D

yang cik x berapa nak selesa tu, classmate cik banyak laki...banyak sangat...lagi2 class chemistry.. can u imaging how it could be 5 girls only in a class of 30...? segan tahu x nak masuk class... means kena datang awal lah...cik dah la jenis yang datang clas lambat..eiishhh...cam ne ni??

whatever it is... cik kena focus... nk dapatkan result yang bagus kan... kenalah berkorban sikit kan...
cik akhiri update kali ni ngan picture picture classmate cik yang dulu yang still satu class ngan cik oke...ade yang kamu kenal dak??hehhee



oppssss.... cik xtahu la mane folder cik letak picture picture dorang...cik jupe 1 picture ni je... dak ni name dye farhan..tapi kawan kawan panggil dye cat.. sorry ye geng..gambar awak sorang je yg cik jupe..hehehe ty mintak cik 20sen ae :)

oke lah...cik nk solat and g mandi...bubbye..
salam...smile :)

Wednesday, January 11

favorite number

hai assalamualaikum semua....



            hari ni cik nk bercerita pasal bulan kelahiran...tapi bulan 2 saje..sebab cik lahir bulan 2...and kebetulan cik mmg suke sangat sangat nombor 2 neyh...xtahu la nape...tapi suke sangat..

                  so sesiapa yg lahir bulan februari, jom bace same2...mane tahu,,ade yang kene kat batang hidung sendiri..hehehe



  1. Berfikiran abstrak.
  2. Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
  3. Bijak dan pintar
  4. Berpewatakan yang mudah berubah.
  5. Mudah menawan orang lain.
  6. Agak pendiam.
  7. Pemalu dan rendah diri.
  8. Jujur dan setia pada segalanya.
  9. Keras hati untuk mencapai matlamat.
  10. Tidak suka dikongkong.
  11. Mudah memberontak apabila dikongkong.
  12. Suka kegiatan yang lasak.
  13. Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
  14. Mudah mempamerkan marahnya.
  15. Tidak suka benda yang remeh-temeh.
  16. Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
  17. Sangat berani dan suka memberontak.
  18. Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
  19. Pemerhatian yang tajam.
  20. Suka hiburan dan sukan.
  21. Suka benda yang bersifat seni.
  22. Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
  23. Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
  24. Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
  25. Belajar untuk mempamerkan emosi


                      dalam 25 ni...ade 5 yg mmg xde langsung dalam kamus hidup cik...nak tahu yg mane?? ade la..bak kate Siti Nurhaliza "BIARLAH RAHSIA" hehehe

                         tapi oke la kan...banyak yg mmg kena ngan batang hidung cik ni...yang cik paling setuju sangat sal diri cik yg nombor 18 tu..pehh,,,tu sume leh nampak lau kawan ngan cik..hahaha

    sat g bulan dua nak mai dah...happy bufday to cik :D

                        oke lah...cik nk tidoq...tengok 2-2 roomate cik sedap je tido..cik je yg rajin sgt online...nanti free cik update sal bulan bulan lain plak ye :)

                        bubbye...salam and dont forget to smile :)






Tuesday, January 10

Anda ingin lebih cantik dan menarik??



assalamualaikum pembace sekalian :)
hari neyh cik ade sesuatu untuk dikongsi bersama.. tapi bukan about food,,atas ni gambar hiasan je okeyh...hehehe
sebagai seorang muslimah, kite mmg dituntut untuk sentiase bersih, kelihatan cantik,,,sape xnak cantik kan...hehehe
cik ade beberapa tips daripada sebuah buku islamic...harap kamu dan cik dapat mempraktikkan tips tips yang berguna ni okeyh.. :)

#Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.
# Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.
# Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.
# Pakailah "sabun Istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.
# Rawatlah rambut anda dengan "Selendang Islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang merbahayakan.
# Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang Tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin Ukhuwwah.
# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian".
# Bedaklah wajah anda dengan "air Wudhu" nescaya akan bercahaya di akhirat.



okeyh lah...sampai disini dulu lah ye... esok esok cik bagi yg lain okeyh :)
selamat mencuba...dan jangan lupe smile :D


Monday, January 9

new life

hello gud morning to all the readers...

aceh..omputeh la plak,,,hehehe   saje je nk test try cube cube...hmm,acely xde pape yg nk di tulis pown.. saje jer..

saje nk bagitahu bahawasanya cik da kembali semula ke CFS IIUM. happy ke tak ek? ntah la...tapi bagi permulaan 2012 neyh, cik nk happy happy kan diri..x kesahla sebenarnye happy ke x..huhhu



antara azam tahun baru cik,,,lets check it out together :)
  • nak study betol betol (nk dapatkan 3.5 or lebih)
  • nk kurangkan waktu tidur...
  • nk diet betol betol
  • nk happykan org yg happykan cik
  • xnak selalu balik umah time weekend
  • perlu lebih berjimat (mula menabung di CFS)
  • kurangkan mase ber online

hmm..ni antaranya lah...ade ag,,tapi xyah la cik bagitahu...hopefully this new year brings  more happiness and make cik feel great to face others :)


last but not least,,,don't forget to smile :D